Best Joomla Template by Web Design

Naar de kapper

Category: Addie in Mongolië

Naar de kapper

Bij de kapperIk besluit maar eens naar de kapper te gaan. Altijd een waar avontuur hier. Er zijn veel kapsalons in Mongolië, want Mongoolse vrouwen laten zich graag mooi maken in de kapsalon c.q. beautysalon. Uren en uren brengen de welgestelde dames van Ulaanbaatar er door. Jonge kapsters frunniken aan alles in het gezicht van de verwende dames. Ze behandelen alles wat mooi gemaakt kan worden.

Ik, als witte man, baar nogal wat opzien natuurlijk. Niemand spreekt Engels en kapsters vervallen al snel in een verlegen gegiechel omdat ik me niet zomaar laat wegsturen.

In mijn beste Mongools leg ik uit dat mijn haren te lang zijn en vooral ook mijn nek netjes geschoren dient te worden. Het aha effect doet de giechel verstommen tot respect voor deze grote witte man die z´n haren geknipt wil hebben. Dan begint het door mij zeer gewaardeerde knipritueel. In het achterkamertje kun je plaatsnemen in een soort tandartsstoel die helemaal plat gelegd kan worden, met aan het eind een kleine wastafel. Je haren worden drie keer met steeds wisselende shampoos gewassen. Onderwijl krijg je ook nog een soort hoofdmassage. Het meisje boent en masseert alsof ik de meest gewichtige klant in haar leven ben.
Met een handdoek als een tulband op mijn hoofd wordt ik naar de plek geleid waar het haar geknipt gaat worden. Niks geen geavanceerde tandartsstoel om te kippen. Een krukje zonder leuningen, dat is de plaats waar de kapster haar klanten op laat plaatsnemen. De schaar, kam en tondeuse bewegen soepel in haar handen, ik heb het volste vertrouwen in haar en weet zeker dat ik er straks weer geknipt uitzie.  De hele knipbeurt duurt meer dan een uur en kost .. MNT 5000 = E 2,50.  
     
Addie