Best Joomla Template by Web Design

HET ENSEMBLE HOSOO & TRANSMONGOLIA KOMT NAAR VLAANDEREN

Created: Tuesday, 31 December 2013

Dit ensemble brengt traditionele Mongoolse muziek. Het wordt geleid door Hosoo (Dangaa Khosbayar). Hij groeide op in Chandman Sum in de provincie Khovd, het thuisland van de khuumi. Reeds als zevenjarig kind leerde hij deze techniek. Chandman Sum ligt in het Altaï gebergte in West Mongolië. Hosoo kreeg in Ulaanbaatar de onderscheiding van "Beste Mongoolse zanger"

De muziek van Hosoo & Transmongolia geeft de natuur een stem. Het wordt een muzikale reis door een immens landschap met een helblauwe hemel en witte wolken, bergen en grasland. In Mongolië is de natuur nog ongerept. Nomaden trekken met hun kudde en hun ger rond in de eindeloze steppe. De wind waait, hoefslag weerklinkt, en de steppe ontwaakt.

MÖRIN KHUUR

De paardenkopviool is een tweesnarig instrument waarvan het bovenste uiteinde is uitgesneden in de vorm van een paardenkop. Deze twee snaren hebben respectievelijk 105 en 130 haren. De mörin khuur stamt uit de 13de eeuw. Het was oorspronkelijk een instrument van de sjamaan.

KHUUMI

De Altaï volkeren hebben een bijzondere vorm van zingen bedacht, de keelzang. Er worden twee tonen tegelijk geproduceerd. Bij de boventoonzang is de stem zo gebruikt dat men naast de gewone zangstem ook boventonen gaat horen, als een soort fluittonen. Er wordt diep in de keel gezongen, zodat dubbeltonen ontstaan. Keelzang en boventoonzang hebben iets hypnotiserends. Het prikkelt de zintuigen. De zang staat ook heel dicht bij de natuur.

CONTORTIE

Dit is een vorm van lichaamsbehendigheid waarbij het lichaam een onnatuurlijke houding aanneemt. Een contortionist(e) wordt wel eens een slangenmens genoemd. Amarjargal Dungu brengt ons een staaltje van haar acrobatie. Zij heeft onlangs nog opgetreden in het beroemde circus Malter. 

WANNEER EN WAAR ?

15 Januari 2014  20.00 h : Bierbeek, CC De Borre, Speelpleinstraat 10

16 Januari 2014  19.00 h : Waregem * CC De Schakel, Schakelstraat 8

17 Januari 2014   19.30 h : Bornem * CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43

18 Januari 2014   19.15 h : Lokeren * CC Lokeren, Kerkplein 5

19 Januari 2014    20.15 h : Leopoldsburg, CC Leopoldsburg, Kastanjedreef 1

25 Januari 2014    20.15 h : Menen, CC De Steiger, Waalvest 1

Tot dan!!!

* Vooraf gegaan door een lezing met beelden door  Paul Van Wouwe, Ereconsul van Mongolië.