Best Joomla Template by Web Design

Tsam dansen

Category: Cultuur

Tsam dans om de kwade geesten te verdrijvenDoor de wederopleving van de religieuze activiteiten na het einde van de Volksrepubliek zijn diverse oude tradities teruggekeerd. Zo ook het opvoeren van de tsam-dansen, zoals die sinds de 18e eeuw ook onder Tibetanen, Burjat-Mongolen en andere lamaïstische gemeenschappen in zwang waren. De dansen worden uitgevoerd op de dag waarop het in gebruik nemen van een klooster wordt herdacht en trekken massa’s pelgrims. De aanwezigheid van de god op aarde wordt gevierd en de kwade geesten die de gelovigen bedreigen worden afgeweerd.

De monniken dragen prachtige gewaden en zetten kleurrijke maskers van papier-maché op. Ze bewegen zich in een cirkel, samen met de dansers die de goede eigenschappen bezitten en geen masker dragen. Ze bewegen zich rond een kegelvormig object waarop een deeg figuurtje is aangebracht en waarmee een symbolisch mensenoffer wordt uitgebeeld. Centrale figuren in de dansen zijn de vogelkoning Yaruda en Yama, de god van de dood, die uiteraard de kwade geesten leidt.

Beroemd om zijn tsam-dansen was het klooster Danzandarjaa in Mörön, waar in de hoogtijdagen 2500 monniken verbleven. Na de verwoesting is het deels herbouwd en leven er nog maar 30 monniken, die zich naast de dagelijkse religieuze praktijken bezighouden met het schilderen van tantra’s. Voorstellingen voor buitenstaanders worden gegeven in het tempelcomplex Choijin Lamy in Ulaanbaatar. Het museum bezit een grote collectie maskers en gewaden.

©  Pausanias