Best Joomla Template by Web Design

De Minister die Stalin mepte

Category: Geschiedenis

In 1932 werd Peljidiin Genden (1892-1937) de 9e minister-president van Mongolië en zag het als zijn taak Mongolië onafhankelijk te houden in plaats van opgenomen worden in de Sovjet Unie. Daarnaast verzette Genden zich fel tegen Jozef Stalin's eis om alle Boeddhistische monniken om te brengen.

In 1933, tijdens een receptie in het gebouw van de Mongoolse Ambassade in Moskou, kregen beide heren het letterlijk met elkaar aan de stok. Stalin schopte de wandelstok van Genden omver, terwijl Genden op zijn beurt Stalin een mep gaf en daarbij Stalin's alom bekende pijp brak.

Stalin was woedend en hield Genden onder arrest. Uiteindelijk werd Genden veroordeeld als een Japanse spion en werd op 26 november 1937 geëxecuteerd door een vuurpeleton. Sindsdien is deze datum een van bijzondere waarde voor het Mongoolse volk: het was de dag dat de onafhankelijkheid werd uitgeroepen en de Volksrepubliek Mongolië werd opgericht.

In 1996 opende Genden's dochter het Museum ter Nagedachtenis aan de Slachtoffers van Politieke Vervolging in Ulaan Baatar.