Best Joomla Template by Web Design

Folklore

Category: Kunst
KeelzangersZingen is een belangrijke manier om jezelf te kunnen uiten voor de Mongolen. Er bestaan verschillende zangvormen, zoals Kuumii (keelzang) en Urtiin Duu (long song). 
Kuumii bestaat uit speciaal gevormde keelklanken, die een beetje een vreemd, raar geluid vormen. Keelzang is een traditie die zijn oorsprong vindt in West Mongolië en in de Russische staat Tuva. Er zijn niet veel ‘concerten’ te vinden buiten het platteland, waar het oorspronkelijk vandaan komt.
Tegenwoordig wordt de keelzang ook gebruikt in populaire liedjes, er zijn rock ’n roll-achtige cd’s te vinden van de bekende zanger Aldyn Dashka. De meeste cd’s met keelzangmuziek komen uit Tuva. De keelzang werd altijd door mannen uitgevoerd, maar het is steeds meer in opkomst bij de vrouwen. Het wordt gezien als een traditionele kunstvorm.
Urtiin Duu is een verfijnde vorm van Mongoolse volkszang. Het is een onderdeel van de traditionele Mongoolse volksmuziek. Om Urtiin Duu te kunnen zingen moet men goed geoefend zijn want het vergt nogal wat kwaliteiten van de zanger. Hij moet artistieke vaardigheden hebben en gevoel voor muziek en ritme. De rijmende thema’s variëren sterk van context. Het kunnen filosofische teksten zijn, religieuze teksten, of romantische teksten. Vaak gaan de teksten ook over het leven op het platteland. In vele nummers worden paarden gebruikt als symbool of onderwerp dat wordt herhaald in het lied.

In de vele souvenirwinkels in Ulaanbaatar wordt deze muziek verkocht voor de liefhebbers. 
De Mongoolse dans begon als een ritueel om mysterieuze schepselen en legendarische helden na te bootsen. Sjamanistische gedachtegangen beïnvloedden de stijl van de oude dansen, evenals de vorm en het patroon van de kleding en accessoires. De volksdansen daarna werden verrijkt door verschillende families, volken en generaties van uitvoerders. Naast volksdansen waren er ook speciale paleizen waar religieuze dansers hun voorstelling opvoerden. 

Mongoolse DanseressenTegenwoordig worden er allerlei dansen uitgevoerd van volksdansen tot moderne dans. Een mooi voorbeeld is de traditionele religieuze ‘Tsam’ dans. Deze moet een moderne internationale Mongoolse dans voorstellen. De dans is een mix van theater, dans, rituele ceremonie en oude volksverhalen.
Een bekend muziek aspect is keelzang. Dit muziek aspect wordt ook wel de onschatbare bijdrage van Mongolië aan de wereld genoemd. Het is een vervanging van muziekinstrumenten met alle aspecten van de vocale organen.  Keelzang is het geluid wat geproduceerd wordt vanuit het strottenhoofd, de keel, maag en het gehemelte. Het heeft het effect 2 noten en melodieën in één keer te produceren. 
 
In 2005 heeft Roy Dongen van de Mongolsaikhan Foundation een cheque uitgereikt aan de directeur van Staats Opera en Ballet in Mongolië. Mongolsaikhan werd in 1999 opgericht om culturele activiteiten in Mongolië te ondersteunen en heeft eerder het International Opera en Ballet festival gesponsord¹. Tevens is er nog een Nederlander die subsidie verleent aan de Mongoolse Opera, zodat deze meer culturele activiteiten kan ondernemen.