Best Joomla Template by Web Design

Kunst

Category: Kunst
Schilderij van Badam DashdondogVeel van de Mongolische kunst is van nature religieus en gelinkt aan Tibetaanse kunst. Traditioneel sculpturen en schilderen werd aan de hand van strenge regels uitgevoerd, wat weinig ruimte overliet voor de makers om er zijn eigen draai aan te geven. Zo stonden de kleuren en de vormen al vast. Helaas zijn de meeste werken vernietigd in de tijd van het communistische regime.De Mongoolse kunst is al eeuwenoud. Het begon met impressies en uitdrukkingen op rotsen. Op stenen muren e.d. werden allerlei schilderingen afgebeeld van jachtbuiten, hun vee en mensen.
Het traditionele Mongoolse zurag (schilderstijl) stamt af van deze prehistorische rotstekeningen. De schilderstijl heeft lange schilderstrijken van kwasten met een smaller uiteinde. Het bevat vaak heldere kleuren. De afbeeldingen kunnen gekenmerkt worden door:
- beeld objecten uit het nomaden leven uit
- richt zich niet op 1 object maar verschillende activiteiten
- er is geen perspectief in de schilderijen
Deze schilderkunsten worden gebruikt op allerlei verschillende objecten, sculpturen, gertenten, kleding e.d. 
Er zijn 7.000 verschillende Mongoolse patronen. De oudste is “Sulden (embleem) khee” met daaropvolgende “Galan (vuur) khee”. De laatste is een erg belangrijk patroon, omdat alle Mongolen vuur eren. Het patroon symboliseert de mening van de massa en hun wensen en doelstellingen.

De bekendste schilder uit Mongolië is Balduugiyn Sharav (1869-1939). Hij bracht zijn jeugdjaren door in een klooster en reisde later door heel het land. Zo heeft hij veel inspiratie opgedaan voor zijn schilderijen. Zijn bekendste schilderij heet “One day in Mongolia” die u kunt bewonderen in het Zanabazar Museum of Fine Arts in Ulaan Baatar. 
Zanabazar was een beeldhouwer, een politicus, religieuze leraar, diplomaat en Boeddhist. Vele Mongolen verwijzen naar de tijd van Zanabazar als de renaissance periode van Mongolië. Schilderen in Mongolië in de 20ste eeuw werd gedomineerd door het sociale realisme, maar tegenwoordig worden er steeds meer abstracte stijlen gebruikt. Veel van deze schilderijen zijn te vinden in diverse musea in Ulaan Baatar.