Best Joomla Template by Web Design

Morin Khuur

Category: Kunst
Morin KhuurDe Morin Khuur is een viool met aan het eind van de hals een afbeelding van een paardenhoofd. Het is een viool met twee snaren, die gemaakt zijn van paardenstaartharen. De snaren worden ook wel dik en dun of man en vrouw genoemd. De dunne snaar is gemaakt van 105 haren van een merrie. De dikke snaar bestaat uit 130 haren en zijn afkomstig van een hengst.
Vroeger werd de Morin Khuur anders vervaardigd dan tegenwoordig. Vroeger stonden de snaren verder van elkaar verwijderd. Het traditionele houten frame geluidsbox was omhuld met de huid van een baby kameel, geit of schaap. Aan de achterkant van de buik zat een gat om het geluid beter te laten circuleren. Tegenwoordig produceren ze een houten oppervlak met ‘F- gaten’ zoals een viool of cello.

Men denkt dat de eerste gebogen instrumenten stammen van de nomaden uit Centraal Azië. De Morin Khuur stamt uit de tijd van Kublai Khan uit de 13de eeuw. Dit kenmerkt zich in de afbeelding van het paard op de hals van de viool. In die tijd was het paardenhoofd terug te vinden op de staf van een sjamaan waarmee hij rites uitvoerde. Zo is de vergelijking getrokken, dat de Morin Khuur een instrument van de sjamanen was. Tegenwoordig is het de nationale instrument van Mongolië.

Elke regio heeft zijn eigen speeltechnieken. Ook wordt de Morin Khuur gespeeld tijdens de Biylegee. Dit is een dans die is ontstaan in de Altai bergen in het westen van Mongolië. Deze dans wordt voornamelijk uitgevoerd door vrouwen.