Best Joomla Template by Web Design

Podiumkunsten

Category: Kunst
Danzan RavjaaDe uitzonderlijk getalenteerde Danzan Ravjaa is de ‘heilige’ van de moderne Mongoolse theaterkunsten. In de loop van de 1820 jaren organiseerde Ravjaa een theatergroep gebaseerd op opera’s in Chinese stijl en Tibetaanse drama’s die hij had gezien tijdens zijn studie in de binnenlanden van Mongolië.
Zijn grootst behaalde succes was de productie van Saran Khookhoo Namtar (Verhaal van de maan Cuckoo), een oud Tibetaans stuk dat het moeilijke leven beschrijft van een prins die verraden is door zijn beste vriend. De theatergroep heeft het stuk gespeeld in diverse kloosters in de Gobi en het stuk werd zelfs nog doorgespeeld na de dood van Danzan Ravjaa in 1920.
De Russen brachten het Europese theater en ballet naar Mongolië in de jaren ’20, en in elk dorp werd een theater gebouwd voor de stukken die opgevoerd werden. Ballet werd een populaire vorm van dansen, net als de wals, terwijl Mongolië zelf ook een traditionele manier van dansen had (bujig). Deze vorm van dansen is voor de dansers vooral veel verschillende kanten op buigen en springen op de maat en de klanken van de muziek. Voorstellingen van theater, ballet en opera worden frequent in de hoofdstad van Mongolië, Ulaan Baatar gehouden in het Ulaan Baatar’s Opera House and Drama Theater. Buiten deze stad worden bijna geen voorstellingen gegeven van deze vorm van podiumkunsten. Als u een keer in Ulaan Baatar bent en u wilt een voorstelling bijwonen, is het slimste om rond te vragen welke stukken er worden gespeeld omdat er weinig tot niets aan adverteren wordt gedaan voor de voorstellingen.