Best Joomla Template by Web Design

Eet- en drankgewoonten

Verschillende typische Mongoolse voedsel producten zijn:

ByaslagByaslag: Byaslag wordt voornamelijk gemaakt van schapen- of geitenmelk van de herfst. Het wordt onderscheiden in twee typen; als kaas van ongekookte melk en kaas van gekookte melk.  De kaas van de ongekookte melk wordt in een pan gedaan en zachtjes verwarmd. Dit moet goed geroerd worden en daarna gaat het langzaam aan koken.
Nadat het kookt wordt er een restant melk toegevoegd aan de gekookte melk, waardoor het gelijk gaat stollen. Na dit proces wordt de kaas in een katoenen zak gestopt en moet het vocht er uit lopen. Het wordt in een vierkante vorm gelegd en op een houten paneel met iets zwaars er op. Als het helemaal gedroogd is wordt het in stukken gesneden.
Kaas van gekookte melk wordt gemaakt van de room van de melk die heeft gekookt. Dit noemen ze urum. Deze room wordt weer opgekookt en verder geprepareerd zoals ze de kaas maken van ongekookte melk. De kaas is compact, vet en kauwbaar en gelig of wit van kleur.

Aaruul (gedroogde kwark): Aaruul is gemaakt van een deel van het vocht wat uit de katoenen zakken wordt geperst, een soort melk. Dit wordt gedroogd in de open lucht, in de wind op het dak van de gertent en in stukken gesneden of gekruimeld. Het smaakt erg zuur en is licht bruin van kleur. De Mongolen zeggen dat aaruul heel goed voor de tanden is.

Boodog: is een gevuld karkas met rode hete stenen die op de grill/ barbecue geroosterd wordt. Het gaat hierbij vaak om marmotachtige dieren. De ingewanden en de botten worden verwijderd en rode hete stenen worden in het karkas geplaatst om het van binnen uit te kunnen verwarmen op de grill/ barbecue. In plaats van hete stenen wordt het karkas ook wel gevuld met groenten en wat zout en peper.

TaragTarag (yoghurt): De yoghurt wordt gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk. Schapenmelk is sterker qua smaak en lekkerder dan geiten- of koeienmelk. Het bereidingsproces is bijna hetzelfde als het maken van kwark. Nadat de melk verwarmd is, wordt het in een afgesloten emmer gegoten om af te koelen. Daarna wordt er yoghurt van gemaakt. De yoghurt wordt niet meer verwarmd, maar op een koele plek gezet om goed op geur en smaak te komen.


Verschillende typische Mongoolse drank producten zijn:

Wodka: Al eeuwen lang wordt de wodka door de Mongolen zelf gemaakt. Het recept wordt doorgegeven van vader op zoon, moeder op dochter, kortom; generaties lang. De wodka wordt gemaakt van koeienmelk. Als de wodka gemaakt is wordt er altijd eerst iets op het vuur gegooid. Dit is om de vuurgoden te eren. Als er een blauwe vlam ontstaat is de wodka goed.

airagAirag: is de traditionele drank van de Mongolen. De nomaden maken het in de zomer van merriemelk. Het wordt in een leren zak bewaard (koeienhuid). Het wordt veel gedronken met festiviteiten zoals het Naadam festival, bruiloften en met nieuw jaar. Als je airag drinkt mag je zo min mogelijk morsen en al helemaal niets uitspugen. Als je als gast een kom airag krijgt aangeboden, doe dan net als of het lekker is, sla het niet af want dat wordt als een belediging gezien.