Best Joomla Template by Web Design

Ligging en grootte

Hoogtekaart MongoliëMongolië ligt in het noordoosten van het vasteland van Azië, ingeklemd tussen Rusland (de Russische Federatie) en China (de Chinese Volksrepubliek). Het grenst net niet aan Kazakstan, waarvan de uiterste oostpunt slechts 38 km van de Mongoolse grens ligt. Het grootste deel van het gebied is sinds 1911 een onafhankelijke staat, de Republiek Mongolië.(Mongol Uls). Het zuidelijke deel van het gebied vormt een min of meer autonome deelstaat van China (Öbör Mongol Zasakh Oran).
Om de beide territoria uit elkaar te houden, noemt men het noordelijke, onafhankelijke deel ook wel Buiten-Mongolië (Ar Mongol) en het zuidelijke, autonome deel Binnen-Mongolië. Een ezelsbruggetje: Binnen-Mongolië ligt buiten (de Republiek) Mongolië, Buiten-Mongolië ligt binnen Mongolië. Aan Binnen-Mongolië besteden we op deze website geen aandacht; we beperken ons tot de Republiek Mongolië.
De Republiek Mongolië is qua oppervlakte (1.546.116 km2) het 19e land ter wereld en na Kazakstan het grootste land dat niet aan zee grenst. Het land telt 2.992.000 inwoners (2007; 139e op de wereldranglijst), wat neerkomt op 1,6 inwoner per km2 (239e en laatste op de ranglijst); de schatting voor 2010 ligt op 3,2 miljoen inwoners.

© Pausanias