Best Joomla Template by Web Design

Taal

Mongools AlfabetIn Mongolië worden diverse talen gesproken, die met elkaar gemeen hebben dat ze bijna allemaal tot de Altaïsche taalgroep behoren. De Mongoolse talen maken deel uit van de Mongoolse subgroep. De belangrijkste is het Khalkha-Mongools met ca. 2.330.000 sprekers, die voornamelijk in Centraal-Mongolië wonen. Dit is de standaardtaal in de Republiek Mongolië.

Andere Mongoolse talen zijn het Kalmyks (205.000 sprekers) in het westen, het Buriat-Mongools (65.000) in het noordoosten en het Darkhats (20.000) in het oosten. Buriat-Mongools wordt ook gesproken in Rusland en China; Kalmykische is de autochtone taal in de Russische deelrepubliek Kalmykië.
Alle Mongoolse talen worden sinds 1946 onder Russische invloed geschreven in het Cyrillische schrift (met enkele aanpassingen). Er is geen officiële transcriptie naar ons Latijnse alfabet; de naam van de grote heerser uit de 13e eeuw kan dus worden geschreven als Ginggis Qaan, Ginggis Khan, Gengis Khan, Djenghis Khan, Dzjengis Kan, enz. Het oude Mongoolse schrift wordt in Mongolië weinig meer gebruikt, maar is blijven voortbestaan in de autonome republiek Binnen-Mongolië in China, waar een variant van het Khalkha-Mongools de voornaamste taal is.
Tot de Turkische subgroep behoren het Tuvaans (27.000) in het grensgebied met Rusland en het Kazaks (183.000) in het noordwesten, dat de standaardtaal is in Kazakstan, het land dat net niet aan Mongolië grenst. Chinees (35.000), als enige geen Altaïsche taal, wordt hier en daar in het zuiden gesproken, maar ook door de vele seizoen-immigranten in de steden. De overige talen worden door minder dan 5.000 mensen gebruikt. Vrijwel alle niet-Khalkha’s spreken naast hun moedertaal ook het standaard-Mongools.

De kennis van vreemde talen onder de Mongolen is nog heel beperkt. Sinds de staat zich van de Russische bemoeienis heeft kunnen losmaken, heeft het Russisch als voornaamste vreemde taal plaatsgemaakt voor het Engels, dat de tweede voertaal is geworden in het zakenleven en het toerisme.

© Pausanias