Best Joomla Template by Web Design

Natuurgebieden

Category: Natuur
Orkhon valleiOrkhon vallei
UNESCO World Heritage List 
De rivier de Orkhon is gelegen tussen Kharkhorin en Sukhbaatar. Sukhbaatar is een plaatje op de grens met Rusland en is 1 van de tussenstops van de Trans Mongolië Express. De stad is genoemd naar de Mongoolse revolutionaire leider Damdin Sukhbaatar. Hij was 1 van de belangrijkste personen in de strijd naar de Mongoolse onafhankelijkheid in 1921.
De rivier de Orkhon heeft door de eeuwen heen een prachtig landschap gemaakt. Door de erosie van water en wind is er een vallei ontstaan. 
De stad Erdenet is gelegen in deze omgeving. Voor meer informatie over deze stad verwijs ik u naar het kopje steden.

Mongol Els 
In Centraal Mongolië bevindt zich Mongol Els. Dit zijn hoge zandduinen. Het wordt ook wel de “Mini-Gobi” genoemd. Wanneer u geen tijd heeft om naar de Gobi te gaan, kunt u naar dit stukje natuurschoon. Een ander mooie bijkomstigheid is dat in de Gobi niet veel hoge zandduinen zijn, maar wel bij Mongol Els. Het is dus een prima uitstapje.  

Khujirtvallei 
Tussen Kharkhorin en Khujirt ligt een vallei. Hier is het de beste plaats om valken en haviken te zien. 
In Khujirt ligt een spa resort. Verwacht niet dat u een spa resort ziet als u gewend bent hier in het westen. Voor ons doet het allemaal erg primitief aan. Het is ontwikkeld voor de Mongoliërs. Zij kunnen hier genieten van modderbaden en liggen in metalen kuipen gevuld met bronwater. 

Khovsgol MeerKhovsgol meer of Huvsgul lake
Het meer van Khovsgol is het 14de grootste zoetwater meer ter wereld en het tweede de grootste van Centraal Azië qua volume. Het bevat 380 km2 water en hiermee bevat het 1% van de totale zoetwater voorziening van de wereld. Het meer is 262 meter diep. Er zijn 96 riviertjes die in het meer uitmonden, maar 1 rivier is een uitgaande rivier en die heet de Egiin Rivier. De Egiin rivier stroomt zuidoostwaarts en voegt zich samen met de Selenge. De Selenge stroomt door een zeer verlaten gebied. Uiteindelijk mondt de Selenge uit in het Baikalmeer in Rusland.
Khovsgol ligt op1645 meter boven zeespiegel. Van af januari tot en met april/mei is het bevroren. In het meer bevinden zich 9 soorten vis. De omgeving rondom het meer heeft ook een grote flora en fauna. Tussen de taiga bossen, steppe, de bergen en het meer lopen 68 soorten zoogdieren rond, 244 vogelsoorten en 750 plantensoorten, waaronder 60 planten met een medicinale werking. Enkele zoogdieren zijn de bruine beer, lynx, bever, wolf, rendier, argali (reuzenschaap), steenbok en de marter.


BayanzagBayanzag
Bayanzag is gelegen in de Gobi woestijn en is vooral bekend om de fossielen vondsten die daar zijn gevonden. De overblijfselen bestaan uit Dinosauriër eieren en botten. De Amerikaanse paleontologist Roy Chapman Andrews heeft voor het eerst deze vondsten ontdekt in 1920. Ook zijn er overblijfselen gevonden van een Velociraptor. Een Velociraptor was een kleine vleeseter. Zijn naam is afgeleid van het Latijn en betekend letterlijk “snelle rover”.  
U hoeft geen liefhebber te zijn van dinosauriërs om dit gebied te verkennen. De griezelige schoonheid van de omgeving is ook een hele goede reden om naar dit gebied af te reizen. Dit is een klassieke woestijn van rotsen, zand, struikjes, hete zon en totale leegte. Door de zon kan deze een rood-oranjekleurige gloed geven. Hierdoor kreeg het de naam “Flaming Cliffs”.

 

Voetbrug TereljTerelj National Park
Het Terelj Nationaal Park ligt in de provincie Töv en bestaat uit een Alpenachtig landschap. Het ligt gemiddeld 1600 meter boven zeeniveau (pieken tot ca. 2300 meter). De hoofdstad Ulaan Baatar is ongeveer 70 kilometer verderop te vinden.  Het gebied is ongeveer 40 kilometer lang en 20 kilometer breed en is in feite een brede vallei bestaande uit rotsen met begroeide hellingen, bergriviertjes, dichte wouden, groene steppen en prachtige vergezichten. In het voorjaar en de zomer is het landschap bezaaid met duizenden kleine bloemetjes waaronder Edelweiss.
Terelj Nationaal parkEen deel van het park is ingericht voor toeristen met gertentenkampen, huurpaarden en –kamelen, restaurants en souvenir winkels. Maar het grootste deel is een moeilijk bereikbaar gebied. Er komen verschillende soorten flora en fauna voor in het Terelj Nationaal Park, zoals de wezel, lynx en de bruine beer en er komen meer dan 250 soorten vogels voor.
In het park zijn vele grotten en rotsformaties te vinden, waaronder de beroemde Turtle Rock (Melkhi Khad) in de vorm van een schildpad. Er zijn verschillende warmwaterbronnen te vinden, net als het Khagiin Khar gletsjermeer en de rivier de Tuul.


 
Gobi woestijnDe Gobi Woestijn
De Gobi Woestijn is de grootste woestijn van heel Azië en een van meest ongerepte, unieke en mysterieuze plekjes op de wereld. Deze woestijn ligt in het zuiden van Mongolië en in het noorden van China. 
De Gobi Woestijn kent een oppervlakte van bijna 1,3 miljoen km². De woestijn is dan ook één van de grootste woestijnen ter wereld.
Voor het grootste gedeelte bestaat deze woestijn uit rotsen gevolgd door zand.
Dieren als de wilde kameel, het sneeuw luipaard, de gazelle en de Gobi beer zien deze woestijn als hun thuisplaats.

Altai Gebergte
' Het is de zichtbare schepping die in ons de herinnering aanboort uit een ver, heel ver verleden. In Altai straalt de aarde de zuiverste hartenergie in geur en kleur uit en werkt diep genezend in op de mens in zijn totaliteit. Alles wat door deze energie wordt aangeraakt, geneest.' Fransje Bik
(http://www.webcraft.nl)

Altai gebergteHet Altai gebergte bevindt zich in Zuid-Siberië en is uitgestrekt over het grensgebied van vier landen; Rusland, Kazakhstan, China en Mongolië. Doordat dit gebied nog niet is verpest met elektriciteit, straling en vervuiling, staat dit gebied bol van pure energie. Tevens is het Altai gebergte de zuiverste en krachtigste plaats. Men kan spreken over een van de mooiste plekken van de wereld.
Het Altai gebergte is dunbevolkt en toerisme komt hier nauwelijks voor.

De lente is de tijd van bloeiende bloemen, waarin veel bloemen die zeldzaam zijn in de Alpen.
In dit mooie gebied wonen veel eekhoorns, marmotten en kleine knaagdieren. Daarnaast vinden ook lynxen, sneeuwluipaarden, beren en adelaars in dit gebergte hun thuis.

In de Altai waan je je in een wereld vol ongerepte natuur, smaragdgroene rivieren en witte, gletsjer meren.
Hustai Nationaal Park
Hustai Nationaal ParkHustai Nationaal Park ligt aan de voet van het zuidelijke Kenthi-gebergte, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Ulaan Baatar. Het dankt zijn naam aan de bomen die in de groeien in de omliggende bergbossen. Het park wordt ook wel het Khustain Nuruu National Park genoemd. In het Mongools betekent khustai  “ berk” en nuruu betekent “bergen”.
Het park werd gebruikt door de laatste regerende Khan van Mongolië, Bogd Khan, als jachtgebied.
Nomaden gebruikten het park als weiland voor hun kuddes die er konden grazen. Het is nooit gebruikt als landbouwgrond. Dit heeft er voor gezorgd dat de steppes in het park behouden bleven. Door heel Azië werden de steppes en de bossen in een rap tempo vernietigd om hout te verzamelen, door overbegrazing of door branden.
De Mongolen zijn extreem trots op hun natuurlijke erfgoed en kondigden hun eerste beschermde gebied zo’n 200 jaar geleden al af. Ondanks de moeilijkheden om in Mongolië tot een vrije markteconomie te komen, heeft de overheid en het Mongoolse parlement de milieuwetten aangepast om de beschermde gebieden te behouden. De beschermde gebieden beslaan zo’n 14% tot 30% van het Mongoolse land.