Best Joomla Template by Web Design

Boeddhisme

Category: Religies
In het Boeddhisme bestaan verschillende stromingen waaronder het Lamaïsme dat veelvuldig wordt uitgeoefend in Mongolië. Hieronder vindt u een korte beschrijving over hoe het Boeddhisme is ontstaan.
BoeddhismeHet begon allemaal met een kleine prins, genaamd Siddharta Gautama, die in 563 – 483 voor Christus leefde. Hij is zijn hele leven verwend door zijn vader, koning Suddhodana. De familie was Hindoe en leefde in de hoogste kaste. Hij wilde niet dat Siddharta alle wreedheden, die in de wereld gebeurde, ooit te zien kreeg. Daarom groeide hij veilig op tussen de paleismuren. Op 29-jarige leeftijd belandde hij in een levenscrisis. Men zegt dat dit een direct gevolg was, nadat hij 4 keer een rijtoer had gemaakt buiten de paleismuren. Hij reisde in de 4 windrichtingen en zag onderweg 4 begrippen waarvan hij geen weet had. Dit waren ouderdom, ziekte, lijden en dood. Hij besloot om op zoek te gaan naar het nirwana. Hij schoor zijn baard en haar af, kleedde zich in een geel gewaad van een asceet en verliet zijn gezin. Hij ging buiten de paleismuren op zoek naar de zin van het leven. Hij zocht zijn wijsheid bij verschillende leraren die hij op zijn reis tegenkwam. Siddharta ging in de leer bij twee asceten. Hij leefde erg sober, ontzegde zichzelf eten en drinken en alles wat aangenaam was. Ook deed hij aan zelfkastijding. Hierdoor vermagerde hij ernstig. Opeens kreeg Siddharta een droom waarna hij inzag dat dit ook niet de juiste oplossing was voor de weg naar verlossing. Hij nam weer voedsel tot zich en zag in dat hij zijn heil niet moest vinden in het strenge ascese, maar diep in zichzelf moest gaan zoeken. Tot dan toe heeft hij beide extremen van leven meegemaakt. Het rijke leven van een prins en als strenge asceet. Hij ging mediteren en bevrijdde zijn geest door een milde vorm van ascese. Langs een gematigde weg komt men tot verlichting.
Op 35-jarige leeftijd ging hij onder een bodhiboom zitten in Bodh Gaya en verzonk in diepe meditatie. Opeens verscheen er een duivel en kwelde hem met beelden uit zijn leven als prins. Siddharta weerstond alle verlokkingen en na 49 dagen bereikte hij in de ochtendgloren de volkomen verlichting. Hier kreeg hij de weg van verlossing uit het lijden te zien, evenals de ‘vier edele waarheden’. De ‘vier edele waarheden’ zijn:
1. leven = lijden
2. lijden heeft een oorzaak (verlangen, gehechtheid en onwetendheid)
3. lijden kan beëindigd worden (doven van het vuur van verlangen = nirwana)
4. de weg voert langs het 8-voudige pad

Het 8-voudige pad staat voor:
1. juiste visie (vier edele waarheden begrijpen)
2. juiste gedachten (afzien verlangen en vriendelijkheid)
3. juiste woorden (waarheid en vriendelijkheid)
4. juiste daden (niet stelen of bedriegen)
5. juiste levensonderhoud (zonder bloed vergieten of kwaad doen)
6. juiste inspanning (positieve gedachtegang
7. juiste opmerkzaamheid (oplettendheid)
8. juiste concentratie (innerlijke vrede)

Siddharta GautamaSiddharta was een verlichte, een boeddha, geworden. Aangezien Siddharta een Hindoe was, kan men hierdoor zeggen dat het Boeddhisme uit het Hindoeïsme voortkomt. 
In Sarnath, 13 km ten noord-oosten van Benares (= Varanasi), gaf hij na zijn verlichting een belangrijke toespraak. Deze rede werd opgenomen in de ‘Leerrede over het draaien van het levenswiel’. Hierna onderrichtte hij 40 jaar lang. Ook stichtte hij een gemeenschap (sangha) en bouwde kloosters met steun van adellijke vrienden. Op 80-jarige leeftijd besloot Boeddha om te sterven in Kushinagra. Tijdens een meditatie ging zijn geest het nirwana binnen. Dit is de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden. Vele Tibetaanse monniken willen nog steeds op deze manier sterven.

Boeddha gaf zijn volgelingen vijf regels voor het dagelijks leven. 
- Heb medelijden en respecteer ook de geringste vormen van leven
- Geef en ontvang vrijmoedig, maar aanvaard geen ongepaste geschenken
- Spreek nooit een leugen, ook niet als de situatie dat lijkt te rechtvaardigen
- Mijd schadelijke genotsmiddelen, eert uw vrouwen en
- Verlang niet naar onzedelijke handelingen
In het Boeddhisme verlangt men naar het constant losmaken van lichaam, van bezit, van beelden en voorstellingen. In het Sanskriet betekent het woord Boeddhisme ‘yana’. De vertaling hiervan is voertuig of veerboot. Het staat gelijk aan het loslaten van alles. Iedereen moet deze weg zelf gaan. Het Boeddhisme kent geen god en de volgelingen worden beloond met volledige leegte, het nirwana. 
 
Feiten:
Uit het Mahayana komt het Tibetaans en Tantrisch Mahayana voort. 
Bodhisattva’s  verlichting uitstellen om andere te helpen / stellen Verlichting uit om gewone stervelingen te helpen
Mongolië is het tweede grootste land, qua procentuele hoeveelheid 93%, die het Tibetaanse Boeddhisme uitoefent. Tibet is het grootst met 94%. Bhutan 74% en Nepal 11% 

Voor zijn verlichting leefde Siddharta als een hindoe in de hoogste kaste. 
Pas lang na zijn dood zijn er verhalen in schrift opgesteld. Hierdoor is het niet helemaal duidelijk hoe zijn leven is verlopen. Toch komen er een aantal punten met elkaar overeen. 

Feitjes:
Boeddha is afgeleid van het woord bodhi. Dit betekent verlichting en het verwijst naar elke verlichte mens.
Het Boeddhisme komt voort uit het Hindoeïsme. Op precies te zijn, Boeddha is de negende en laatste incarnatie van Visjnoe, God van het Behoud. Er gaan stemmen op dat er nog een tiende incarnatie is onder de naam Kalki. Hij wil het kwaad laten verdwijnen.  
In het Tibetaanse boeddhisme wordt de piramidevormige berg Kailash vereerd. Deze ligt in de Himalaya. Shiva, God van de Vernietiging, leefde samen met zijn vrouw Shakti (Parvati) en twee zonen, Ganesha en Skanda op deze heilige berg. 
Asceet: Iemand die zich aan godsdienstige praktijken en boetedoeningen wijdt en zeer sober leeft.