Best Joomla Template by Web Design

Dalai Lama

Category: Religies

Dalai LamaTsongkhapa (1357 – 1419) was de stichter van de gelug-orde. Gelugpa is een Tibetaanse school waarvan de Ganden Tripa het hoofd is, maar de Dalai Lama de meeste invloed heeft. De neef van Tsongkhapa, Gendun Drub, werd de eerste dalai lama in 1391. Alleen heette hij nog geen dalai lama. Deze naam werd pas gebruikt voor de derde dalai lama.

De eerste twee hebben postuum de eretitel gekregen. Het was niet de bedoeling om de naam dalai lama officieel te introduceren. Sonam Gyatso, de 3de dalai lama, ging naar Mongolië. Hier werd hij ontvangen door Altan Khan en begroette hem met de naam dalai lama. Deze woorden betekenen letterlijk: dalai = oceaan en lama = goeroe of leraar. Aangezien de 3de dalai lama, Gyatso, oceaan in het Tibetaans, heette heeft Altan Khan een letterlijke vertaling in het Mongools van zijn naam gegeven. Hierna zijn ze de naam dalai lama blijven gebruiken.

De huidige dalai lama is de 14de reïncarnatie van Chenresi. Chenresi zag af van zijn eigen verlossing en het nirwana en zal net zo lang wedergeboren worden totdat alle mensen verlost zijn (bodhisattva). Zijn streven is ook om het lijden van de wereld aan te trekken.