Best Joomla Template by Web Design

Erdenet

Category: Steden en Dorpen

ErdenetErdenet is de twee na grootste stad van het land. De inwoners van deze stad bestaan vooral uit mijnwerkers. In de buurt ligt er een grote kopermijn waar 8.000 personen werkzaam zijn. Erdenet heeft een moderne uitstraling. De stad is gebouwd in 1974. Hierdoor zijn de faciliteiten in deze stad de beste buiten Ulaan Baatar.

Gedurende de Communistische tijd was eenderde van de inwoners Russisch. Tegenwoordig wonen er nog maar 1000 Russen en ze zijn veelal technische adviseurs in de mijnen. Hierdoor zijn er nog veel Russische menu’s in de restaurants te vinden. Erdenet heeft een goed wegennet en heeft ook goede connecties met de spoorwegen.

Karakhorum

Category: Steden en Dorpen

KharakhorumKarakhorum is de voormalige hoofdstad van het immense rijk van Djenghis Khan.
Toen Djenghis Khan besloot om er een hoofdstad van te maken, werd Karakhorum een soort administratiecentrum en handelscentrum. Toen de opvolger van Djenghis Khan in beeld kwam, Ogedei Khan, groeide Kharkhorin uit tot een echte stad met regeringsgebouwen, tempels, markten, stadswallen en een paleis. Deze oude stad is door de Chinezen in 1380 verwoest.
De enorme muur die er omheen is gebouwd en het klooster Erdene Zuu stammen uit de 16e eeuw en zijn dus later gebouwd. Deze bouwwerken en oudere overblijfselen kunnen bezocht worden. Ook is dit een van de weinige kloosters die de vernielzucht van de communisten hebben overleefd.

Steden en dorpen

Category: Steden en Dorpen

Ulaan BaatarDe Republiek Mongolië is het dunst bevolkte land ter wereld. Geen wonder dat er nauwelijks steden zijn: op de hoofdstad en een paar mijnbouw- en industriecentra na bestaat het land uit één uitgestrekte, lege vlakte, omringd door hooggebergte. De hoofdstad Ulaanbaatar (vaak kortweg UB genoemd) telt net iets meer dan 1 miljoen inwoners. De stad is al van oudsher de belangrijkste concentratie van permanente woningen in het land en is enkele malen van naam veranderd: Urga (Tempel-ger), Ikh Khüree Khor (Grote Kloosterstad), Niislel Khüree (Hoofdklooster) en sinds 1924 Ulaanbaatar (Rode Held, naar de staatsman Damdini Sükhbaatar).

De twee enige andere plaatsen met een stedelijk karakter zijn het in 1961 gestichte Darkhan (75.000 inwoners), een industriecentrum, en het in 1975 uit de grond gestampte Erdenet (87.000 inwoners), een centrum voor de winning van koper en andere delfstoffen.

Alle steden en stadjes hebben het karakter van in alle haast opgebouwde wooncentra van sfeerloze flats in de traditionele Sovjet-stijl met minimale faciliteiten. Kenmerkend voor de Mongoolse steden is dat bijna overal buitenwijken zijn ontstaan waar de bewoners vasthouden aan de oude traditie van het wonen in tenten (gers), bijeengebracht op omheinde stukken grond met enkele collectieve faciliteiten. De dorpen zijn talrijk, maar over het algemeen zeer klein. Meestal bestaan ze uit groepen gers. die op korte afstand van elkaar geplaatst zijn zonder afscheiding. Hier en daar staan wat stenen gebouwen, meestal overheidskantoren of schooltjes. Verder zijn er veel geïsoleerd liggende gers, waarvan de bewoners zich bezighouden met veeteelt; daarvoor zijn stallen en andere bijgebouwtjes neergezet.   

© Pausanias

Ulaanbaatar

Category: Steden en Dorpen

UlaanbaatarUlaanbaatar is de huidige hoofdstad van Mongolië. Voorheen was dit Kharakhorum en later Beijing tijdens het Mongoolse Rijk. Ulaanbaatar wordt op verschillende manieren geschreven. Eigenlijk hebben alle namen dat. De naam Oelan-Bator is de Russische benaming. Tijdens de sociale revolutie rond 1920 kreeg de hoofdstad deze naam. Het betekent “Rode Held”. Er wonen rond de 1 miljoen inwoners in de hoofdstad en dat is ongeveer eendere van de totale bevolking.

De hoofdstad is gelegen op een hoogte van 1350 m boven de zeespiegel. Aangezien er een landklimaat heerst, kunnen er extreme temperaturen voorkomen. Ulaanbaatar staat bekend als de koudste hoofdstad van de wereld. Gemiddeld is de temperatuur – 1,3°C. Dit komt door de lange winters waar de temperatuur kan dalen tot -40°C. De zomers duren maar een paar maanden, maar dan kan de temperatuur wel oplopen tot +35/40°C. Ulaanbaatar ligt in de steppe en daar is dan ook het steppeklimaat. Dit houdt in dat er weinig neerslag valt, maar het grootste deel valt wel in de zomer.

Register to read more...