Best Joomla Template by Web Design

Steden en dorpen

Category: Steden en Dorpen

Ulaan BaatarDe Republiek Mongolië is het dunst bevolkte land ter wereld. Geen wonder dat er nauwelijks steden zijn: op de hoofdstad en een paar mijnbouw- en industriecentra na bestaat het land uit één uitgestrekte, lege vlakte, omringd door hooggebergte. De hoofdstad Ulaanbaatar (vaak kortweg UB genoemd) telt net iets meer dan 1 miljoen inwoners. De stad is al van oudsher de belangrijkste concentratie van permanente woningen in het land en is enkele malen van naam veranderd: Urga (Tempel-ger), Ikh Khüree Khor (Grote Kloosterstad), Niislel Khüree (Hoofdklooster) en sinds 1924 Ulaanbaatar (Rode Held, naar de staatsman Damdini Sükhbaatar).

De twee enige andere plaatsen met een stedelijk karakter zijn het in 1961 gestichte Darkhan (75.000 inwoners), een industriecentrum, en het in 1975 uit de grond gestampte Erdenet (87.000 inwoners), een centrum voor de winning van koper en andere delfstoffen.

Alle steden en stadjes hebben het karakter van in alle haast opgebouwde wooncentra van sfeerloze flats in de traditionele Sovjet-stijl met minimale faciliteiten. Kenmerkend voor de Mongoolse steden is dat bijna overal buitenwijken zijn ontstaan waar de bewoners vasthouden aan de oude traditie van het wonen in tenten (gers), bijeengebracht op omheinde stukken grond met enkele collectieve faciliteiten. De dorpen zijn talrijk, maar over het algemeen zeer klein. Meestal bestaan ze uit groepen gers. die op korte afstand van elkaar geplaatst zijn zonder afscheiding. Hier en daar staan wat stenen gebouwen, meestal overheidskantoren of schooltjes. Verder zijn er veel geïsoleerd liggende gers, waarvan de bewoners zich bezighouden met veeteelt; daarvoor zijn stallen en andere bijgebouwtjes neergezet.   

© Pausanias