Best Joomla Template by Web Design

Ulaanbaatar

Category: Steden en Dorpen

UlaanbaatarUlaanbaatar is de huidige hoofdstad van Mongolië. Voorheen was dit Kharakhorum en later Beijing tijdens het Mongoolse Rijk. Ulaanbaatar wordt op verschillende manieren geschreven. Eigenlijk hebben alle namen dat. De naam Oelan-Bator is de Russische benaming. Tijdens de sociale revolutie rond 1920 kreeg de hoofdstad deze naam. Het betekent “Rode Held”. Er wonen rond de 1 miljoen inwoners in de hoofdstad en dat is ongeveer eendere van de totale bevolking.

De hoofdstad is gelegen op een hoogte van 1350 m boven de zeespiegel. Aangezien er een landklimaat heerst, kunnen er extreme temperaturen voorkomen. Ulaanbaatar staat bekend als de koudste hoofdstad van de wereld. Gemiddeld is de temperatuur – 1,3°C. Dit komt door de lange winters waar de temperatuur kan dalen tot -40°C. De zomers duren maar een paar maanden, maar dan kan de temperatuur wel oplopen tot +35/40°C. Ulaanbaatar ligt in de steppe en daar is dan ook het steppeklimaat. Dit houdt in dat er weinig neerslag valt, maar het grootste deel valt wel in de zomer.

Sinds 1778 is Ulaanbaatar de officiële hoofdstad. Daarvoor zijn er een aantal wisselingen van de wacht geweest, zoals Kharkhorin en Beijing. Door een reeks ger nederzettingen is de stad ontstaan. De nomadenfamilies wonen in gers.

Pas in de jaren 20 van vorige eeuw werd er voor het eerst met steen in de hoofdstad gebouwd. In die stond Mongolië onder de invloed van Rusland. Dit is goed te zien in de architectuur van de gebouwen. Alles moest functioneel zijn, veel beton en flatgebouwen.

In het midden van de stad ligt het Sükhbaatarplein. Deze is er ter ere van Damdin Sükhbaatar, de revolutionaire leider in de jaren 20 van de 20ste eeuw. Rondom dit plein liggen de belangrijkste culturele en maatschappelijk gebouwen. Sinds de onafhankelijkheid zijn er steeds meer Koreanen in Ulaanbaatar komen wonen. De laatste jaren zijn er steeds meer Westerse restaurants in de stad bijgekomen.

Natuurlijk wordt het allerbelangrijkste festival van Mongolië in Ulaanbaatar gevierd. Dit is het Nadaam Festival en wordt half juli gehouden.