Best Joomla Template by Web Design

De vlag

Category: Vlag en Wapen
Op 12 februari 1992 werd voor de eerste keer deze vlag officieel in gebruik genomen. Deze vlag lijkt erg veel op de vlag die in 1949 werd geïntroduceerd. Alleen is de socialistische ster, die helemaal bovenaan het symbool stond, verwijderd.

vlag van Mongolië
 
 
 
 
 
 
 
De kleuren van de vlag zijn rood, blauw, rood en zijn weergegeven in drie gelijke, verticale banden. In het rood gekleurde gedeelte aan de hijskant staat het nationale embleem, de soyombo. De kleur rood staat voor het boeddhisme en blauw voor de Mongoolse blauwe lucht. Deze neemt een bijzondere plaats in de Mongoolse cultuur in. 
Het nationale embleem werd ontwikkeld in de 17e eeuw door Zanabazar. Hij is een afstammeling van Djengis Kahn. Op 3-jarige leeftijd kon hij feilloos spreken en gebeden en mantra’s reciteren. Op 4-jarige leeftijd legde Zanabazar de monniksgelofte af. Later werd hij bekent als de Michelangelo van Azië. De soyombo is een zuilvormig figuur met abstracte en geometrische symbolen. Deze staan voor vuur, zon, maan, aarde, water en het yin-yangsymbool. 
 
Vuur: Het bovenste gedeelte van de soyombo staat voor het symbool vuur. De drie takken van de vlam staan voor het verleden, heden en toekomst. Vuur wordt gezien als het symbool van welvarendheid, voorspoedigheid en staat voor het succes van een persoon.
Zon en maan: Deze eeuwenoude symbolen van Mongolië vertegenwoordigen de lucht.
De twee driehoeken: Deze beelden een punt van een speer en pijl uit. Allebei de driehoeken wijzen naar beneden. Hierdoor geeft het symbool weer dat ze van de vijand hebben verloren.
De rechtopstaande rechthoeken: Deze staan aan weerszijde om het ronde figuur in het midden te stabiliseren en het symbool rechtstaand te maken. Een ronde vorm bezit een onstabiele energie. De rechthoeken brengen daarom eerlijkheid en goede gevoelens tot stand. Ook geeft het de bevolking van Mongolië kracht.
De ronde vorm: Het lijkt heel erg op het ying yang symbool, maar in Mongolië betekent het twee vissen. Van vissen wordt er verondersteld dat ze nooit hun ogen sluiten. Zo zijn ze altijd waakzaam. De vis is een hermafrodiet, mannelijk en vrouwelijk, en daarmee zorgen de vissen altijd voor voortplanting.