Best Joomla Template by Web Design

Amarbayasgalant Khiid klooster

Ten noorden van de Orkhon rivier ligt Amarbayasgalant Khiid klooster. Dit klooster behoort tot de top 3 van Mongolië (samen met het Gandan klooster en het Erdene Zuu in Karkhorin). Dit klooster is ook de laatste rustplaats van Zanabazar. Hij was een grote Mongoolse Boeddhist en een beeldhouwer. Hij wordt ook wel gezien als de Da Vinci van het noorden.

De Russen hebben 10 van de 37 tempels geheel verwoest. Normaal verwoestten ze de hele tempel zoals dat verder in heel Mongolië te zien is. Waarschijnlijk kregen ze medelijden en zijn ze gestopt met het verwoesten van het klooster. Tussen 1975 en 1990 is het klooster geheel gerestaureerd met de hulp van UNESCO. Tegenwoordig leven 30 monniken in het klooster. In 1936 leefden er nog 2000 monniken.

Er zijn negen tempels geopend voor toeristen. In de hoofdhal staat een levensgroot beeld van Rinpoche Gurdava. Hij is een lama die jarenlang in Tibet en Nepal leefde. In 1992 keerde hij terug naar Mongolië en haalde veel geld op voor de restauratie van de tempels.

© Pausanias

Erdene Zuu

Hustai National ParkHet Erdene Zuu klooster is gebouwd binnen de muren van Karakorum. Tot op de dag van vandaag is het klooster nog steeds actief, ook al lijkt het niet meer op het klooster dat het vroeger ooit was. Het is het enige klooster dat open mocht blijven tijdens de communistische periode in Mongolië. Het mocht in die tijd alleen fungeren als museum en niet als actieve gebedsplaats. In de hoogtijdagen had het klooster zo’n 1000 inwonende monniken, en 60 tot 100 tempels binnen zijn muren. Buiten de muren staan de souvenir verkopers klaar met gemaakte producten om aan de toeristen te verkopen.

© Pausanias

Gandan klooster

Gandan KloosterHet Gandan klooster in Ulaan Baatar is een van de weinige Boedistische kloosters die de communistische tijd hebben overleefd. Vroeger woonden er zo’n 100.000 zogenaamde gele kapmonnikken in het klooster. Het klooster bestaat uit verschillende kleinere gebouwen en een hoofdgebouw. Binnen in het hoofdgebouw bevindt zich een 26 meter hoog Boeddha-beeld en een flink aantal kleinere versies. Het beeld is een replica, het origineel is door de communisten meegenomen en waarschijnlijk vernietigd. Er worden nog steeds diensten gegeven in het klooster op zondag. De toeristen die het klooster bezoeken kunnen de oude kunstschatten bekijken, waaronder oude Chinese en Mongoolse beelden en schilderijen.

© Pausanias

Karakhorum

KharakhorumKarakhorum ligt in de Orchon Vallei in Centraal-Mongolië en is de voormalige hoofdstad van het immense rijk van Chinggis Khaan.

Toen Chinggis Khaan besloot om er een hoofdstad van te maken, werd Karakhorum een soort administratiecentrum en handelscentrum. Toen de opvolger van Chinggis Khaan in beeld kwam, Ogedei Khaan, groeide Kharkhorin uit tot een echte stad met regeringsgebouwen, tempels, markten, stadswallen en een paleis. Deze oude stad is door de Chinezen in 1380 verwoest.

De enorme muur die er omheen is gebouwd en het klooster Erdene Zuu stammen uit de 16e eeuw en zijn dus later gebouwd. Deze bouwwerken en oudere overblijfselen kunnen bezocht worden. Ook is dit een van de weinige kloosters die de vernielzucht van de communisten hebben overleefd.

© Pausanias

Narantuul Markt

Narantuul MarktDit is de zwarte markt van Mongolië. Allerlei artikelen zijn hier verkrijgbaar, zoals goedkope souvenirs, Mongoolse gebruiksvoorwerpen, eten, kleding, gereedschap, woninginrichting, grootverbruikverpakkingen etenswaar, zilver, elektronica, en nog heel veel meer. Echt een bezoek waard.

© Pausanias