Best Joomla Template by Web Design

Amarbayasgalant Khiid klooster

Ten noorden van de Orkhon rivier ligt Amarbayasgalant Khiid klooster. Dit klooster behoort tot de top 3 van Mongolië (samen met het Gandan klooster en het Erdene Zuu in Karkhorin). Dit klooster is ook de laatste rustplaats van Zanabazar. Hij was een grote Mongoolse Boeddhist en een beeldhouwer. Hij wordt ook wel gezien als de Da Vinci van het noorden.

De Russen hebben 10 van de 37 tempels geheel verwoest. Normaal verwoestten ze de hele tempel zoals dat verder in heel Mongolië te zien is. Waarschijnlijk kregen ze medelijden en zijn ze gestopt met het verwoesten van het klooster. Tussen 1975 en 1990 is het klooster geheel gerestaureerd met de hulp van UNESCO. Tegenwoordig leven 30 monniken in het klooster. In 1936 leefden er nog 2000 monniken.

Er zijn negen tempels geopend voor toeristen. In de hoofdhal staat een levensgroot beeld van Rinpoche Gurdava. Hij is een lama die jarenlang in Tibet en Nepal leefde. In 1992 keerde hij terug naar Mongolië en haalde veel geld op voor de restauratie van de tempels.

© Pausanias