Best Joomla Template by Web Design

Naadam Festival

Category: Festivals
Naadam FestivalHet grootste evenement is het Naadam Festival, dat elk jaar plaatsvindt van 11-13 juli ter gelegenheid van de nationale feestdag. Overal in het land is er een Naadam feest, maar het belangrijkste is natuurlijk dat in Ulaanbaatar, in en om het grote stadion. Het wordt zo druk bezocht dat het absoluut nodig is een plaats op de tribune te reserveren.

Het begint met een optocht, waaraan, zo lijkt het, door elke Mongool wordt deelgenomen. In een onafzienbare rij trekken leden van sportverenigingen, dans- en theatergroepen, legereenheden, motorclubs en wat al niet meer over de atletiekbaan naar het middenveld. Er wordt muziek gemaakt en gedanst, hoge gasten worden met vriendelijke toespraken begroet.
Vrolijkheid tijdens het Naadam FestivalRond het middaguur betreden de worstelaars het terrein en wordt gestreden om de hoogste eer, het Naadam kampioenschap. Neem wel een verrekijker mee, want het spektakel speelt zich op vrij grote afstand van de tribunes af. Veel Mongolen geven er dan ook de voorkeur aan in een restaurant of thuis de wedstrijden op de televisie te volgen en luidkeels van commentaar te voorzien.
Buiten het stadion verdringen de bezoekers zich rond de kraampjes en eettentjes, Mongoolse ‘missen’ vertonen zich in hun mooiste jurken, er wordt illegaal gegokt (tot de politie ingrijpt), veteranen paraderen met hun medailles op de borst. Achter het stadion proberen boogschutters hun pijlen met een grote boog naar het doel te schieten en in een grote tent vertonen de enkelbotschutters hun kunsten. Buiten de stad verzamelen de jeugdige ruiters voor de lange ren over de steppe. Het verkeer loopt gegarandeerd vast, want iedereen wil erbij zijn.
Veel bezoekers vinden die drukte maar niks en zoeken hun heil in kleinere plaatsen, waar het spektakel dan wat bescheidener is, maar waar u meer kans hebt iets van het geheel van kortere afstand te kunnen volgen.


© Pausanias