Best Joomla Template by Web Design

Etiquette

Category: Handige tips

Etiquette in MongoliëZoals de meeste Aziatische volken houden de Mongolen zich graag aan een aantal regels in de onderlinge omgang. Als u niet helemaal op de hoogte bent, maak u geen zorgen. Men heeft alle begrip voor de onwetendheid van de vreemdeling, die nu eenmaal eregast is in het land, in de ger, op straat.

Bij het betreden van een nomadentent moet er u op letten dat u nooit de drempel aanraakt of uw hoofd stoot tegen de deurpost. Wacht tot men u een plaats aanbiedt. Begroet als eerste het gezinshoofd, daarna de vrouw des huizes en tenslotte de overige aanwezigen. Breng uw rechterhand naar uw hart en maak een lichte buiging. Handen schudden is ongebruikelijk, dat doet u wel als u per ongeluk op iemands tenen gaat staan. Laat duidelijk merken dat het u spijt en het ‘slachtoffer’ zal met een glimlach laten merken dat het allemaal zo erg niet is.

Respecteer de gevoelens van de gelovigen bij een bezoek aan een tempel; draai nooit uw rug naar het altaar, ook niet het kleine huisaltaar in de ger of de flat. Vraag (met een gebaar) altijd of u een foto mag maken van personen, met name van ouderen; vaak gaat men al ongevraagd voor uw camera staan, want Mongolen zijn gek op foto’s en poseren graag.

Als u in een tent of woning wordt uitgenodigd, zal men na enige tijd rondgaan met een flesje snuiftabak (met de rechterhand aanpakken). Als u niet zo’n behoefte aan snuiven hebt, ruik er dan tenminste even aan. Biedt men u iets te eten aan, neem dan in ieder geval een hapje, ook al ziet het voedsel er minder aantrekkelijk uit; weigeren, hoe beleefd ook, wordt door Mongolen als ongepast beschouwd. Slurpen en smakken is een bewijs dat u het lekker vindt. Geef uw gastvrouw of de kinderen een klein cadeautje, liever dan geld, tenzij u er hebt overnacht.