Best Joomla Template by Web Design

Fotograferen

Er zijn tegenwoordig niet meer zoveel restricties als het gaat om fotograferen en filmen. Neem toch maar geen risico en richt uw camera niet op grensovergangen, vliegvelden, militaire objecten en andere zaken die de overheid van strategisch belang zou kunnen beschouwen. Men is ook niet gesteld op bezoekers die veel belangstelling hebben voor toestanden die zouden kunnen worden geïnterpreteerd als beledigend of beschamend voor land en volk (armoede, slechte behuizing e.d.).

Het fotograferen van monumenten en andere bezienswaardigheden is toegestaan, maar soms vraagt men in een klooster of museum om een toeslag op entreeprijs; bewaar het betaalbewijsje zorgvuldig, want in bijna iedere zaal kan iemand opduiken om ernaar te vragen. Monniken en het interieur van hun kloosters mogen doorgaans niet gefotografeerd worden, tenzij men nadrukkelijk toestemming geeft.

Mongolen vinden het over het algemeen heel leuk om te worden gefotografeerd of gefilmd, spontaan tijdens hun bezigheden of netjes geposeerd voor de camera. Toch zijn er mensen die daar juist geen prijs op stellen en het is dus raadzaam (en in ieder geval beleefd) om in woord of gebaar toestemming te vragen. Soms vraagt men u om een afdrukje toe te sturen, maar anderen nemen er genoegen mee over uw schouder heen op uw LCD-schermpje het resultaat te bekijken. Belooft u iemand een afdrukje, vraag hem of haar dan op een stukje papier het adres te schrijven. want Mongoolse adressen zijn voor ons niet altijd begrijpelijk. En houd u aan uw belofte.

Als u niet digitaal fotografeert, neem dan voldoende films mee uit Nederland of de shop op het vliegveld. Wacht met het ontwikkelen tot u terug bent in Nederland. Denk eraan dat het vaak niet mogelijk is om batterijen op te laden bij gebrek aan een aansluiting voor uw oplader.

© Pausanias