Best Joomla Template by Web Design

Geldzaken

De nationale munteenheid van Mongolië is de tögrög  (bankcode MNT, vaak aangeduid met het symbool Ŧ). Er zijn munten in omloop van MNT 20, 50 (aluminium), 100, 200 en 500 (cupro-nikkel) en bankbiljetten van MNT1 (bijna verdwenen), 5, 10, 20, 50, 100 (alle met het portret van Sükhbaatar), 500, 1000, 5000, 10.000 en 20.000 (alle met het portret van Ginggis Khan).

De wisselkoers van medio april 2010 geeft aan: MNT 100.000 = € 55,- en € 100 = MNT 180.578. Zie voor de meest actuele gemiddelde koers de diverse websites (bijvoorbeeld www.mongolbank.mn, www.oanda.org of www.ex.com). Geld wisselen is mogelijk bij diverse banken in Ulaanbaatar en een beperkt aantal kleinere plaatsen en soms aan hotelbalies. Men neemt euro’s, Amerikaanse dollars (het nieuwe model) en enkele Aziatische valuta aan, mits de biljetten in goede staat verkeren. Er zijn ook enkele pinautomaten in de hoofdstad; de meeste werken alleen op credit cards van Visa. Er zijn geldwisselaars actief, meestal in de buurt van markten; sommige opereren legaal, andere niet. Hun koersen zijn gunstiger, maar het blijft riskant om ‘op straat’ te wisselen. Maak alle tögrögs op, want terugwisselen is meestal niet mogelijk en banken buiten Mongolië nemen ze niet aan.

Credit cards worden lang niet overal geaccepteerd; het is raadzaam contant geld mee te nemen en direct na aankomst in te wisselen voor tögrögs. Traveller’s cheques kunt u alleen bij banken in de hoofdstad verzilveren. Met uw Nederlandse bankpas kunt u in Mongolië niet veel beginnen.

Fooien
Men is niet gewend om fooien te ontvangen. Doorgaans is de bevolking te trots om deze in ontvangst te nemen. 
In het begin toen de eerste toeristen in Mongolië arriveerden, kwam het vaak voor dat ze men achterna renden om de fooi terug te geven. Zij waren helemaal niet bekend met deze betekenis. Nu er meer toeristen in het land zijn, raken de westerse georiënteerde restaurants aan dit feit gewend. Bij de gidsen en chauffeurs is het gebruikelijk om een fooi te geven, behalve aan taxi chauffeurs.


© Pausanias