Best Joomla Template by Web Design

Een stem van paardenhaar

Category: Reizen

In september 2012 reisden dichter/beeldend kunstenaar Lies van Gasse en Bas Kwakman beeldend kunstenaar samen met een groep internationale dichters door Mongolië. Ze namen deel aan het poëziefestival Altan Guruus. Ook bezochten ze de hoofdstad Ulaanbaatar en de afgelegen tenten in de Gobi woestijn.Alle indrukken zijn verwerkt in een boek. Een stem van paardenhaar levert een uniek beeld op van een reis door een land met prachtige schoonheid. 

Het boek is te koop op www.azulpress.com

Grensovergangen voor Toeristen

Category: Reizen

De volgende grensovergangen zijn open voor toeristen die van of naar Mongolië willen:

Vanuit of naar China:

  • Zamiin-Uud
  • Bichigt
  • Bulgan /Hovd

Vanuit of naar Rusland:

  • Sukhbaatar
  • Tsagaannuur
  • Altanbulag
  • Ereentsav

Let op: op bepaalde feestdagen zijn de meeste grensovergangen gesloten danwel beperkt geopend.

© Pausanias

Reizen naar Mongolië

Category: Reizen

Per vliegtuig
De meest voor de hand liggende aanvliegroutes vanuit Europa zijn die van Berlin Tegel via een tussenlanding in Moskou naar Ulaanbaatar en van Amsterdam (of een andere Vliegtuig van MIAT Mongolian Airlinesluchthaven) naar Moskou of Beijing en daar overstappen op een vlucht naar Ulaanbaatar. Er is ook een beperkte dienst vanuit Almaty (Kazakstan) naar Ölgii in het westen van Mongolië. Ulaanbaatar heeft verder verbindingen met onder meer Irkutsk (Rusland), Hohhot (Binnen-Mongolië/China), Seoul (Zuid-Korea) en Osaka (Japan).
Het vliegveld Buyant-Ukhaa ligt 18 km ten zuidwesten van Ulaanbaatar. De voornaamste lijndiensten worden uitgevoerd door de nationale luchtvaartmaatschappij MIAT Mongolian Airlines, die met modern materieel vliegt (www.miat.mn).

Per trein
Trans Mongolian RailwayEen van avontuurlijkste treinreizen ter wereld is die met de Trans Siberian Railway van Moskou naar Vladivostok in het verste oosten van Rusland. Een zijlijn daarvan loopt van Ulan Ude (Rusland) via Ulaanbaatar naar Beijing (China): de Trans Mongolian Railway. De trein vertrekt elke week vanuit Moskou en doet er vijf dagen over om Ulaanbaatar te bereiken.

Register to read more...

Reizen binnen Mongolië

Category: Reizen

Binnenlandse vluchten
De belangrijkste luchtvaartmaatschappij voor binnenlandse vluchten is nog altijd MIAT Mongolian Airlines (www.miat.mn) met zijn redelijk grote vloot van voornamelijk Russische machines, waarmee elk vliegveld in Mongolië kan worden bereikt (er zijn 44 vliegvelden, waarvan maar een kwart een verharde landingsbaan heeft). Een bescheiden concurrent is Aero Mongolia (www.aeromongolia.mn) dat met Fokkers vliegt, maar een beperkt net heeft.
Een nieuwe maatschappij voor het binnenlands vliegverkeer is EZnis Airways (lees: Easyness Airways). Men vliegt met Zweeds materieel (SAAB) naar 10 bestemmingen in alle uithoeken van het land (www.eznis.com).
Voor alle maatschappijen geldt dat hun beleid wat ondoorzichtig is. Regelmatig vallen  vluchten uit, om wat voor reden dan ook. Omdat de meeste boekingen lopen via lokale agenten, is het de reiziger zelfs op de dag van vertrek vaak nog niet duidelijk of er wordt gevlogen en zo ja op welk tijdstip. Enige flexibiliteit en engelengeduld zijn wenselijk.

Spoorwegen
Dwars door Mongolië, van noord naar zuid, loopt één hoofdspoorlijn, die van de Trans Mongolian Railway. Treinen stoppen alleen in Ulaanbaatar, dus voor het binnenlands verkeer is deze van geen belang. U zult gebruik moeten maken van treinen die over hetzelfde spoor lopen, maar meer haltes hebben. Over de hoofdlijn gaan dagelijks treinen van Ulanbaatar noordwaarts naar Sükhbaatar via Darkhan en zuidwaarts naar Zamyn-Üüd via Choir en Sainshand. De lijn heeft twee zijtakken, naar respectievelijk de kopermijnen van Erdenet (vanaf Darkhan) en de kolenmijnen van Baganuur (vanaf Ulaanbaatar). Verder is er in Oost-Mongolië een niet dagelijks bereden lijn van Choibalsan naar Chuluunkhoroot aan de Russische grens (geen grensoverschrijdend personenvervoer).

Register to read more...