Best Joomla Template by Web Design

Reizen naar Mongolië

Category: Reizen

Per vliegtuig
De meest voor de hand liggende aanvliegroutes vanuit Europa zijn die van Berlin Tegel via een tussenlanding in Moskou naar Ulaanbaatar en van Amsterdam (of een andere Vliegtuig van MIAT Mongolian Airlinesluchthaven) naar Moskou of Beijing en daar overstappen op een vlucht naar Ulaanbaatar. Er is ook een beperkte dienst vanuit Almaty (Kazakstan) naar Ölgii in het westen van Mongolië. Ulaanbaatar heeft verder verbindingen met onder meer Irkutsk (Rusland), Hohhot (Binnen-Mongolië/China), Seoul (Zuid-Korea) en Osaka (Japan).
Het vliegveld Buyant-Ukhaa ligt 18 km ten zuidwesten van Ulaanbaatar. De voornaamste lijndiensten worden uitgevoerd door de nationale luchtvaartmaatschappij MIAT Mongolian Airlines, die met modern materieel vliegt (www.miat.mn).

Per trein
Trans Mongolian RailwayEen van avontuurlijkste treinreizen ter wereld is die met de Trans Siberian Railway van Moskou naar Vladivostok in het verste oosten van Rusland. Een zijlijn daarvan loopt van Ulan Ude (Rusland) via Ulaanbaatar naar Beijing (China): de Trans Mongolian Railway. De trein vertrekt elke week vanuit Moskou en doet er vijf dagen over om Ulaanbaatar te bereiken.

Tweemaal per week is er ook een verbinding tussen Moskou en Ulaanbaatar (en dus niet verder naar Beijing). Er zijn verscheidene klassen aan boord met sterk verschillende vormen van comfort. Er zijn slaap- en restaurantrijtuigen. Het is raadzaam ruim van tevoren te boeken bij een van de gespecialiseerde reisbureaus (zie ‘Adressen’) of bij de Treinreiswinkel (www.treinreiswinkel.nl). Er zijn goede reisgidsen die speciaal op het reizen per trein door Siberië zijn gericht (Lonely Planet en Elmar). Tiara Tours geeft een DVD uit met ‘Reisimpressies Trans-Mongolië-Express’.
Een alternatief is de nieuwe Baikal-Gobi Express, een Duits-Russisch-Mongools initiatief; de treinen rijden (voorlopig nog vrij onregelmatig) van Irkutsk in Rusland via Ulan Ude en Ulaanbaatar naar Beijing en bieden weinig comfort (www.baikal-gobi-express.com). Verder zijn er nog enkele andere verbindingen over hetzelfde spoor tussen Rusland en Ulaanbaatar.
Vergeet niet dat op alle Russische stations de klok de tijd van Moskou aangeeft (zoals die ook in het spoorboekje staat) en niet de lokale tijd. Houd er ook rekening met een lang oponthoud aan zowel de Russische als de Chinese de grens. Mongolië heeft een afwijkende spoorbreedte, dus alle rijtuigen moeten van een ander onderstel worden voorzien. Passagiers moeten daarvoor de trein verlaten.

Per eigen vervoer
Het is doorgaans nogal moeilijk per eigen of gehuurde auto of motor de grens tussen Mongolië en China over te steken. De grens te voet of per fiets oversteken is niet toegestaan. Er dient in dit geval gebruik te worden gemaakt van een taxibus of een lift met iemand anders, De enige erkende grensovergang voor buitenlanders is Zamyn-Üüd bij Dornogov (hoofdroute Ulaanbaatar-Beijing, parallel aan de spoorlijn). Tevens zou in september 2010 de grensovergang in het Altaï-gebergte tussen Bulgan, Khovd in Mongolië en Takeshenkenzhen in China zijn opengesteld voor buitenlanders, maar dit is nog niet officieel door het ministerie van buitenlandse zaken bevestigd. Voor het rijden in een eigen of gehuurde auto door China is bovendien het bezit van zowel een Chinees rijbewijs als een erkende Chinese gids vereist. Er is geen internationale busverbinding
Daarentegen is het wel mogelijk via Rusland naar Mongolië te reizen per auto, motor of fiets (er is geen busverbinding), mits u de auto ook weer uitvoert.  De meest gebruikte overgangen zijn die in Altanbulag bij Sükhbaatar in het noorden (hoofdroute Ulan Ude-Ulaanbaatar) en Tsagaannuur in het noordwesten (hoofdroute Kosh-Agach-Ölgii).

© Pausanias