Best Joomla Template by Web Design

Het meeste contact tussen Nederland en Mongolië vindt plaats in het kader van ontwikkelingssamenwerking, met name gericht op het milieu. Nederland ondersteunt onder meer het behoud van het Hustai Nuruu-steppegebied en de herintroductie van het Przewalski-paard. Ook de arme families steken ze een hart onder de riem via een fonds van FMO in samenwerking met de Triodos Bank en de XacBank. Er zijn ook een aantal bedrijven in Ulaan Baatar die mede door Nederlanders zijn opgezet. Hier heeft dhr. A. Schiphorst Preuper van Tiara Tours een groot aandeel in. Een aantal projecten die hij gefinancierd heeft, zijn het Tiara Resort in Terelj Nationaal Park en Café Amsterdam in Ulaan Baatar.

In samenwerking met de Triodos Bank, FMO, XacBank en Prinses Máxima is er een fonds opgericht van €10 miljoen om ontwikkelingswerk te verrichten in Mongolië.
Op 3 maart 2009 was er een bijeenkomst met de meest toonaangevende en succesvolle duurzame banken ter wereld. Hieronder valt onder andere de Triodos Bank van Nederland en de XacBank van Mongolië. Tijdens deze bijeenkomst in Zeist werd de Global Alliance for Banking on Values opgericht. Bij deze oprichting was ook HKH Prinses Máxima. Het prinselijk paar ZKH Prins Willem-Alexander en HKH Prinses Máxima zijn samen in 2006 in Mongolië geweest.
Samen met de FMO ontstond er een initiatief om een fonds op te richten om een betere ontwikkeling te bewerkstelligen voor de Mongoolse families in de stad en op de steppe.

Café Amsterdam in Ulaan baatar

Om even bij te komen van alle Mongoolse indrukken kunt u naar Café Amsterdam gaan in hartje Ulaan baatar. Hier kunt u genieten van Italiaanse koffie, verse sandwiches en pannenkoeken. Ook kunt u gebruik maken van gratis Internet.
Hier ontmoeten toeristen, expats en hoge functionarissen van Mongolië elkaar. Er hangt een heerlijk relaxed sfeertje voor een kleine prijs. 
Ook worden hier allerlei culturele activiteiten georganiseerd. Zoals de laatste nieuwe films uit Mongolië en ook Amerikaanse films of een foto presentatie van een National Geographic fotograaf. Kortom er is genoeg te doen in het gezellige Café Amsterdam. 
Cafe Amsterdam

Economie

Door het beëindigen van de financiële steun van de Sovjet Unie viel Mongolië in een langdurige recessie. Het bevond zich in een overgangsfase van een door de overheid gestuurde economie naar een meer westers economisch model. In 1997 werd er een groot privatiseringsprogramma ingezet. Hierdoor hoopte het land buitenlandse investeringen aan te trekken. Helaas gingen geprivatiseerde bedrijven door mismanagement failliet en nam de werkloosheid toe.
Door invoering van economische hervormingen zoals het stimuleren van een vrije markteconomie, loon- en prijsliberalisatie en hervormingen van de bank- en energiesector herstelde de economie zich in zekere mate. Maar een aantal crisissen zoals de financiële crisis in Azië in 1997 en de economische crisis in Rusland in 1998 beperkten deze hervormingen. 
Er is wel sprake geweest van een beperkte groei in de agrarische sector. Totdat in 1999 en 2000 Mongolië getroffen werd door zeer strenge winters en lange periodes van droogte. Dit resulteerde in slechte oogsten en sterfte van vee. Hierna is Mongolië niet meer in staat geweest zelfstandig, zonder hulp van importgoederen, de bevolking van voedsel te voorzien.
In het algemeen ziet de economie er niet rooskleurig uit. Door de economische teruggang dreigt de infrastructuur van Mongolië op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen terug te vallen. De binnenlandse afzetmarkt is klein en de gebrekkige infrastructuur en transportmogelijkheden vormen een belemmering voor de productie voor buitenlandse landen.

Register to read more...

FMO

Eerst een korte introductie van FMO. De afkorting FMO staat voor Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden. Dit bedrijf is gesitueerd in Den Haag. Zij ondersteunen het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden, waaronder ook Mongolië. 

Register to read more...

Grontmij verwerft wereldwijd grote projecten

Grontmij heeft een aantal grote contracten verworven in China, Tanzania, Mongolië en Turkije. Bij de opdrachten zijn alle drie de business lines van Grontmij betrokken: Planning & Design, Transportation & Mobility en Water & Energy.

Grontmij is door de Millennium Challenge Corporation ook aangesteld als projectmanager en toezichthouder voor het beheren en coördineren van verschillende projecten binnen de transportsector in Mongolië. De werkzaamheden omvatten onder andere: het ontwerp en de bouw van een nieuwe brug van 260 m over de rivier de Tuul en het verbeteren van 176 km van de 500 km lange noord-zuid hoofdweg van Mongolië tussen de hoofdstad Ulaanbaatar en de grens met China. De opdrachtsom voor Grontmij is € 2,6 miljoen ($ 3,6 miljoen) over een periode van 38 maanden. De totale contractsom is € 4,2 miljoen ($ 5,9 miljoen).

Bron: Grontmij

Investeringsmogelijkheden

Landbouw/ agricultuur
De landbouw biedt een goede investeringsmogelijkheid in Mongolië omdat het land veel goede grondstoffen zoals kasjmier, kameel haar, wol, dierenhuiden en hout biedt.
Er wordt geschat dat de landbouwsector van Mongolië slechts ongeveer 30-50% van binnenlandse vraag naar tarwe, bloem, aardappels en groenten levert. Dit is toe te schrijven allebei aan de onderontwikkeling van de industrie, eveneens aan onstabiele weerpatronen. Hierdoor en door de samenstelling van land en de hoge beschikbaarheid van landbouwgebied, is de landbouw een uitstekend gebied voor investering in Mongolië.

Mijnbouw
De mijnbouwsector van Mongolië biedt grote investeringsmogelijkheden door de grote hoeveelheid mineralen, de soepele mijnbouwwetgeving en de strategische plaats tussen Rusland en China.

Register to read more...