Best Joomla Template by Web Design

FMO

Eerst een korte introductie van FMO. De afkorting FMO staat voor Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden. Dit bedrijf is gesitueerd in Den Haag. Zij ondersteunen het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden, waaronder ook Mongolië. 
Dit doet FMO door middel van leningen, participaties, garanties en andere investeringsbevorderende maatregelen. FMO wilt bijdragen aan structurele en duurzame groei. Zo behalen ze een goed rendement in samenwerking met het bedrijfsleven. Aangezien er veel vooruitgang geboekt dient te worden in een ontwikkelingsland, houdt FMO zich met 4 sectoren bezig. Dit zijn de financiële sector, het MKB (Midden Klein Bedrijf), de infrastructuur en de industrie en handel. De FMO heeft een investeringsportfolio van € 3.4 miljard. Daarmee is FMO een van de grootste ontwikkelingsbanken ter wereld. FMO heeft een relatie met de Nederlandse regering. Hierdoor kan het meer risico nemen die de commerciële financiers niet durven te nemen. De missie van FMO is om welvarende bedrijven op te zetten, die als motors kunnen werken voor duurzame groei. 

Op 5 maart 2009 heeft FMO geld toegezegd aan de XacBank in Mongolië. De eerste voorziening die FMO aan XacBank biedt is een lening van 7 miljoen Amerikaanse dollars. Dit geld wordt geïnvesteerd in een project van betaalbare huizen voor jongeren en families met lage inkomens in Ulaan Baatar. Veel mensen leven onder de armoedegrens. Door de migratie van het platteland naar de hoofdstad worden er een aantal problemen veroorzaakt zoals overbevolking, vervuiling, armoede en werkloosheid. Rond de 65% van de totale inwoners van Ulaan Baatar leven in gers of eenvoudige houten huisjes. Een ger is een vilten ronde tent, die door nomaden worden gebruikt. Deze 65% staat gelijk aan 700.000 personen en 140.000 huishoudens. De levensomstandigheden van dit district zijn slechte infrastructuur, tekort aan schoon water en geschikte sanitaire voorzieningen.  
Deze financiering van FMO steunt de XacBank. Zij gebruiken het geld voor het huizen tekort probleem en zorgt voor redelijk geprijsde huizen. Via het Mongol Dream Project bouwt de XacBank 6.623 gebouwen voor appartementen, scholen, kantorencomplexen en hotels met een goede infrastructuur. In 2009 is de tweede fase van het project begonnen. Er worden 342 goedkope appartementen voor lage inkomens gezinnen gebouwd.

De tweede lening bestaat uit 5 miljoen Amerikaanse dollars. Deze tweede lening wordt gebruikt voor twee energieprojecten. Een project geeft toegang tot energie efficiënte producten in de Ger district van Ulaan Baatar. Zij hebben vaak geen toegang tot centrale verwarming. Luchtvervuiling is ook een groeiend probleem, want de kachels in een ger hebben geen isolatie. XacBank verstrekken 10.000 energie zuinige pakketten, deze bestaan uit een energie zuinige kachel, een isolatiedeken en kolen. Zo’n pakketje zorgt ervoor dat er 50% minder CO2 uitstoot is. Ook zorgt het ervoor dat er 50% minder energiekosten is voor de consumenten. Wanneer het project volledig is uitgevoerd zullen 10.000 families in warmere huizen leven terwijl ze brandstof besparen. 

Het tweede project zorgt voor energie toegang aan de nomaden. De meeste Mongoolse herders leven in gebieden zonder infrastructuur. Het belangrijkste doel van dit project is om te zorgen voor zonne-energie voor nomaden die geen elektriciteit hebben. Lokale producenten van zonne-energie zullen de systemen aanleveren en installeren. Na volledige uitvoering van het project hebben 50.000 families toegang tot energie. Zo hebben de families licht als het donker is en toegang tot de rest van de wereld door tv, radio en mobile telefoon.